Behandelingen

U kunt kiezen uit meerdere behandelingen voor een gewenst effect en uitstraling. Roken, schaven, verouderen, fossiel zagen en borstelen zijn enkele behandelingen die wij kunnen bieden. Hieronder staat een korte beschrijving van de behandelingen.

Roken

Roken wordt voornamelijk met eiken gedaan en geeft een grijzige kleur. Bij het roken reageert het looizuur met ammonia damp. Door deze chemische reactie verdwijnt het looizuur uit de houten plank. Het resultaat is een onregelmatig oppervlak dat de nerf goed laat zien.

Verouderen

Bij het verouderen van vloeren wordt er met een grote trommel gevuld met metalen voorwerpen butsen gemaakt. Omdat er nog maar weinig echte oude vloeren te koop zijn en er een vintage vloer gewenst is, is dit de manier om deze doorgeleefde uitstraling in huis te halen.

Borstelen

Bij het borstelen van de plank wordt de structuur van de nerven extra benadrukt. Er is een keus tussen nerf borstelen (fijn borstelen) en borstelen (ruw borstelen). Een geborstelde vloer is minder glad, maar neemt dus ook sneller vuil op. Daarin tegen zijn beschadigingen minder snel zichtbaar.

Schaven

Geschaafd hout geeft in combinatie met een kleurbehandeling van olie of hardwas een rijkere uitstraling. Het schaven is vooral goed zichtbaar op en rond de noesten van het hout. De oppervlakte gaat door het schaven meer open. De olie of hardwas kan bij de zachtere delen dieper het hout intrekken dan bij de hardere delen. Hierdoor komt de houtstructuur beter naar voren en ontstaat er een unieke uitstraling.

Fossiel zagen

Voor een doorleefde uitstraling te benadrukken kunnen er zaagsneden aangebracht worden.
Deze zaagsneden lopen schuin over de plank. Deze manier van zagen geeft een kleine kans op hoogteverschil langs de langszijde van de plank.